Post kulinarny - Twoje mięso w rękawie

Dawno nie było o jedzeniu :) Dziś podam Wam pomysł na obiad.
Przepis na mięso wymyśliła Karolka (robiła go już kilka razy), a dziś i ja go wykonałam. Z chęcią się z Wami podzielimy pomysłem.

Dlaczego w tytule jest "Twoje mięso"? Dlatego, że możesz do tego przepisu wybrać takie mięso, jakie lubisz najbardziej i w takich przyprawach, jakie najbardziej preferujesz. Dlaczego w rękawie? Dlatego, że mięso się nie wysusza, a przy okazji zrobimy sos :)  No i przy okazji będzie też zdrowo :)

U mnie była to polędwiczka, przyprawiona solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem. Polana olejem. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze, gdy zostawicie je w przyprawach na noc.



 Gdy mięso jest przyprawione wkładam je do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam marchewkę, śliwki i dolewam szklankę wody. Całość szczelnie zamykam. Rękaw z mięsem układam na żaroodpornym naczyniu i wkładam do piekarnika (180'C) na 1,5 godziny.








Po tym czasie wyciągam mięso z rękawa i kroję w plasterki.









Pozostałą w rękawie wodę, marchewki i śliwki przelewam do garnka i miksuję blenderem.



 Tak powstaje sos.











Wrzucam do niego mięso i zostawiam je tam na chwilkę. Niech trochę poleży w sosie i nasiąknie nim.




Gotowe mięso układam na talerz.
Dodatki zostawiam dla Was - ziemniaki, ryż, frytki? A może ostatnio modną kaszę gryczaną, jaglaną? :) No i nie zapomnijcie o surówce! ;)





S m a c z n e g o ! :)



Komentarze

  1. Uhm, jak smacznie się zrobiło :) Dzięki za przepis, uwielbiam takie bezproblemowe i szybkie dania, dla niemających czasu :)
    Wybieram kaszę gryczaną i koniecznie... surówkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis bezproblemowy, bo stać przy tym nie trzeba ;) A przy odwiecznym braku czasu, takie przepisy są na wagę złota ;)
      Kasza gryczana... pycha!

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm... smacznie wygląda :-) Świetny pomysł.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ale pychotka.Świetny przepis i mięsko swietne.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie to wygląda. Trzeba wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało przy tym pracy, a smakuje super :) Pilnując mięska można przerobić parę rzędów ;)

      Usuń
  6. Mam w lodówce polędwiczkę i dzięki Tobie wiem, co będzie dzisiaj na obiad.
    Gorąco pozdrawiam, Marta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że przepis się udał i często będzie gościć na Twoim stole :)

      Usuń
  7. Jaki fajny przepis! A ja piekę w rękawie, ale nie dolewam wody i mięso jest mniej soczyste. Teraz spróbuję z tą wodą, no i koniecznie dodam marchew i śliwki, żeby mieć taki sosik. Dzięki za podpowiedź, bo ja w kuchni to za grosz polotu nie mam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wprowadzić do swoich starych przepisów pewnych modyfikacji. Kto wie, może to będzie właśnie to :)

      Usuń
  8. Wygląda apetycznie, baaardzo apetycznie :) szczególnie dla tych co na diecie odchudzającej aktualnie przebywający są ;)...
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super potrawka, jestem fanką szybkich dań więc skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz :)

Popularne posty z tego bloga

Blue cardigan

Kolejny sweter ze wzoru Garnstudio

Top Fresco