Post kulinarny - Twoje mięso w rękawie
Dawno nie było o jedzeniu :) Dziś podam Wam pomysł na obiad.
Przepis na mięso wymyśliła Karolka (robiła go już kilka razy), a dziś i ja go wykonałam. Z chęcią się z Wami podzielimy pomysłem.
Dlaczego w tytule jest "Twoje mięso"? Dlatego, że możesz do tego przepisu wybrać takie mięso, jakie lubisz najbardziej i w takich przyprawach, jakie najbardziej preferujesz. Dlaczego w rękawie? Dlatego, że mięso się nie wysusza, a przy okazji zrobimy sos :) No i przy okazji będzie też zdrowo :)
U mnie była to polędwiczka, przyprawiona solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem. Polana olejem. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze, gdy zostawicie je w przyprawach na noc.
Gdy mięso jest przyprawione wkładam je do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam marchewkę, śliwki i dolewam szklankę wody. Całość szczelnie zamykam. Rękaw z mięsem układam na żaroodpornym naczyniu i wkładam do piekarnika (180'C) na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyciągam mięso z rękawa i kroję w plasterki.
Pozostałą w rękawie wodę, marchewki i śliwki przelewam do garnka i miksuję blenderem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHkycZu6-gXY5PMbaX__8iZCijvqEAn47IBhYblpA65JQU3SovXzTqnZv6ADO9O9BClNKexhnqW0n510KvAGxuk1kj6axqz-LQadrP-kk9FIDOUA-9_JgzH4kyT6YRdSkWRc0smzdfMrzj/s320/20160410_133534.jpg)
Tak powstaje sos.
Wrzucam do niego mięso i zostawiam je tam na chwilkę. Niech trochę poleży w sosie i nasiąknie nim.
Gotowe mięso układam na talerz.
Dodatki zostawiam dla Was - ziemniaki, ryż, frytki? A może ostatnio modną kaszę gryczaną, jaglaną? :) No i nie zapomnijcie o surówce! ;)
Przepis na mięso wymyśliła Karolka (robiła go już kilka razy), a dziś i ja go wykonałam. Z chęcią się z Wami podzielimy pomysłem.
Dlaczego w tytule jest "Twoje mięso"? Dlatego, że możesz do tego przepisu wybrać takie mięso, jakie lubisz najbardziej i w takich przyprawach, jakie najbardziej preferujesz. Dlaczego w rękawie? Dlatego, że mięso się nie wysusza, a przy okazji zrobimy sos :) No i przy okazji będzie też zdrowo :)
U mnie była to polędwiczka, przyprawiona solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem. Polana olejem. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze, gdy zostawicie je w przyprawach na noc.
Gdy mięso jest przyprawione wkładam je do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam marchewkę, śliwki i dolewam szklankę wody. Całość szczelnie zamykam. Rękaw z mięsem układam na żaroodpornym naczyniu i wkładam do piekarnika (180'C) na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyciągam mięso z rękawa i kroję w plasterki.
Pozostałą w rękawie wodę, marchewki i śliwki przelewam do garnka i miksuję blenderem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHkycZu6-gXY5PMbaX__8iZCijvqEAn47IBhYblpA65JQU3SovXzTqnZv6ADO9O9BClNKexhnqW0n510KvAGxuk1kj6axqz-LQadrP-kk9FIDOUA-9_JgzH4kyT6YRdSkWRc0smzdfMrzj/s320/20160410_133534.jpg)
Tak powstaje sos.
Wrzucam do niego mięso i zostawiam je tam na chwilkę. Niech trochę poleży w sosie i nasiąknie nim.
Gotowe mięso układam na talerz.
Dodatki zostawiam dla Was - ziemniaki, ryż, frytki? A może ostatnio modną kaszę gryczaną, jaglaną? :) No i nie zapomnijcie o surówce! ;)
S m a c z n e g o ! :)
Uhm, jak smacznie się zrobiło :) Dzięki za przepis, uwielbiam takie bezproblemowe i szybkie dania, dla niemających czasu :)
OdpowiedzUsuńWybieram kaszę gryczaną i koniecznie... surówkę.
Przepis bezproblemowy, bo stać przy tym nie trzeba ;) A przy odwiecznym braku czasu, takie przepisy są na wagę złota ;)
UsuńKasza gryczana... pycha!
Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje:) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńMmmmm... smacznie wygląda :-) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Proszę się częstować ;)
UsuńMniam ale pychotka.Świetny przepis i mięsko swietne.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSmakowicie to wygląda. Trzeba wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMało przy tym pracy, a smakuje super :) Pilnując mięska można przerobić parę rzędów ;)
UsuńMam w lodówce polędwiczkę i dzięki Tobie wiem, co będzie dzisiaj na obiad.
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam, Marta:)
Mamy nadzieję, że przepis się udał i często będzie gościć na Twoim stole :)
UsuńJaki fajny przepis! A ja piekę w rękawie, ale nie dolewam wody i mięso jest mniej soczyste. Teraz spróbuję z tą wodą, no i koniecznie dodam marchew i śliwki, żeby mieć taki sosik. Dzięki za podpowiedź, bo ja w kuchni to za grosz polotu nie mam...
OdpowiedzUsuńZawsze można wprowadzić do swoich starych przepisów pewnych modyfikacji. Kto wie, może to będzie właśnie to :)
UsuńWygląda apetycznie, baaardzo apetycznie :) szczególnie dla tych co na diecie odchudzającej aktualnie przebywający są ;)...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
No tak... i tyle w tym temacie ;) Smacznego!
UsuńSuper potrawka, jestem fanką szybkich dań więc skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDobrze smakuje. A danie naprawdę szybkie ;)
UsuńWygląda smakowicie, aż ślinka cieknie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń